מחזור צמיחת השערה

צמיחת השירה אינה נמשכת כל הזמן ברציפות, אלא מתנהלת בצורה מחזורית.

השערה הבריאה חיה וצומחת במשך ארבע שנים בממוצע; לאחר מכן היא נושרת, ובמקומה צומחת שערה חדשה. מחזור הצמיחה מתאפיין בשלושה שלבים:

 1. שלב הצמיחה, אנגן (anagen)

בשלב זה השערות גדלות בבסיס הזקיקים. בגברים צומח השיער מדי יום בכ-0.3 מ"מ, ובנשים – בכ-0.4 מ"מ.

כ-90 אחוזים מזקיקי הקרקפת מצויים במצב צמיחה בכל זמן נתון. לאחר שהזקיק מסיים את שלב הצמיחה, שנמשך כשלוש שנים, הוא עובר לשלב "המנוחה" (הזמן המדויק משתנה מאדם לאדם ותלוי בגורמים רבים כגון: גיל, מצב בריאותי, מוצא, השפעה גנטית וכדומה).

 2. שלב המנוחה, קטגן (catagen)

כאחוז אחד משערות הראש נמצא בשלב של "מנוחה". בשלב זה השיער אינו גדל, אלא נמצא במצב סטאטי במשך שלושה שבועות. השערה מפסיקה למעשה לצמוח, השורש מצטמק, והשערה עולה במעלה הזקיק, שאף הוא עצמו מתכווץ. כך מתרחקת השערה מכלי הדם המספקים לה את חומצות האמינו, את המינרלים ואת הויטמינים, שהם חומרי הבסיס ליצירת הקרטין והמלנין, ולא נותר לה אלא להחליק החוצה מן הזקיק. תהליך זה נמשך בין ימים ספורים לשבועיים.

 3. שלב הנשירה והצמיחה מחדש, טלוגן (telogen)

כתשעה אחוזים מכלל השערות בקרקפת מצויים בשלב הנשירה. השיער לא נושר ביום אחד, אלא עובר תהליך של שלושה חודשים, שרק בסיומו הוא ניתן מהקרקפת, ואז – במצב תקין – צומח במקומו שיער חדש. אם השערה בקודמת עדיין לא השתחלה אל מחוץ לזקיק, בעקבות סירוק למשל, היא תידחק אט, אט החוצה על ידי השערה החדשה.

מידע שימושי

טיפול בנשירת שיער

נשירת שיער אצל גברים

נשירת שיער אצל נשים

מניעת נשירת שיער

סיבות לנשירת שיער

מלאו פרטיכם עכשיו ונחזור אליכם בהקדם!

הצטרפו אלינו בפייסבוק

טופיק – לטיפול בדלילות שיער