מינוקסידיל

מינוקסי, תמיסת מינוקסידיל למניעת נשירת שיער

מינוקסי, תמיסת מינוקסידיל למניעת נשירת שיער
תמיסת מינוקסידיל 5%

טיפול מקומי בנשירת שיער באמצעות מינוקסידיל (Minoxidil)

מינוקסידיל (ראה גם מינוקסי, ריגיין או אלופקסי) הוא התכשיר הראשון שאושר לטיפול באלופציה אנדרוגנטית בקרב נשים וגברים כאחד כטיפול מקומי בתופעת נשירת שיער.

מנגנון הפעולה של מינוקסידיל

מינוקסידיל היא תרופה המרפה את שרירי דופנות העורקים ומביאה בכך להרחבת כלי הדם. ישנן כמה תיאוריות לגבי אופן פעולתה של התרופה, אך אף אחת מהן אינה מבוססת דיה, שכן תרופות אחרות בעלות אופני פעולה דומים, אינן מניבות תוצאות דומות. כך למשל, סברו כי הרחבת כלי הדם הגורמת להורדת לחץ הדם, משפרת את אספקת חומרי הגלם לבניית השיער, המגיעים בכמויות גדולות יותר לזקיקים. אולם תרופות אחרות להורדת לחץ דם, שאף הן מרחיבות את כלי הדם, אינן גורמות לצמיחת שיער ואינן משפרות את מצבו.
במחקרים שבוצעו לטובת מציאת טיפול בנשירת שיער נמצא כי מינוקסידיל גורם לגירוי תאי האפיתל בזקיק השיערה. פעולה זו מאריכה את מחזור חיי השיערה ומעודדת את צמיחתה של שיערה חדשה. התרופה ממריצה את זקיקי השיער וגורמת להם לעבוד בתפוקה גבוהה יותר למרות נוכחות ה-DHT, אולם היא איננה מפחיתה את רמתו. משום כך, הפסקת השימוש בתרופה גורמת להמשך תהליך הנשירה.

גרסאות מינוקסידיל

בשנת 2001 פג הפטנט על תכשיר המינוקסידיל, ומאז קיימות גרסאות גנריות זולות יותר. בישראל נמכרת התרופה המקורית, בשמה – ריגיין(Regaine). הנפוצה והוותיקה מבין הגרסאות הגנריות של מינוקסידיל היא מינוקסי, שהוכיחה את יעילותה. התרופה מופיעה בשתי גרסאות: האחת רגילה, של 2%, והאחרת בגרסה חזקה יותר, של 5%, שרשמה לזכותה 30 אחוזי הצלחה. עם תחילת השימוש בתרופה, עלולה נשירת השיער להחריף, אך במקום שיער זה עתיד לצמוח במהרה שיער חדש, עבה ובריא יותר. כיום ניתן להשיג מינוקסי בצורת נוזל אולם גם כקצף המכיל גליצרין במקום פרופילן גליקול – האחראי לגירוי ולשומניות בקרקפת. בנוסף לתכשירים שהוזכרו לעיל, גם תכשיר המיוצר בצרפת בשם אלופקסי, המכיל אף הוא את המינוקסידיל, דומה בפעילותו לתכשיר מינוקסי.

אופן השימוש

השימוש בתרופת מינוקסידיל הינו במריחתו באופן ישיר על הקרקפת, במינון של מיליליטר אחד פעמיים ביום, תוך כדי עיסוי החומר על מנת שייספג בעור.
כיום התרופה נמכרת ללא מרשם רופא.

יעילות המינוקסידיל

ניסויים קליניים מבוקרי פלצבו (תרופת דמה) על בסיס כפול-סמיות (double blind) הוכיחו את יעילותו של מינוקסידיל מקומי בגרסת ה- 2% בקרב גברים ונשים כאחד. יעילות מינוקסידיל קשורה אך ורק לחומרת התקרחות, והיא מותנית בנוכחות שיערות בקרקפת. מינוקסידיל מקומי פחות יעיל באזור הרקות. השפעה גדולה ומהירה יותר נצפתה בשימוש במינוקסידיל בגרסת ה- 5%.

תופעות לוואי

השימוש במינוקסידיל מלווה בתופעת לוואי של גירוי בקרקפת, אולם רק שישה אחוזים מן המשתמשים סובלים ממנה. שלושה אחוזים מהנשים המשתמשות בתכשיר מינוקסידיל עלולות לסבול משיעור יתר בחלקים שונים בגוף, בעיקר בפנים. על כן מומלץ לשטוף ידיים לאחר המריחה, ולהימנע ממריחה לפני השינה, וזאת על מנת שהחומר לא ייגע במצעים ויעבור משם לפנים.

תוצאות משימוש בתכשיר

ניתן להבחין בתוצאות ראשונות של שימוש בתרופה לאחר שימוש במשך שישה חודשים לפחות. ממחקרים שנעשו עולה כי קיימת יעילות גבוהה יותר משימוש בגרסת מינוקסידיל 5% בקרב גברים ונשים כאחד, לעומת גרסת מינוקסידיל 2% שנמצאה ברמת יעילות פחותה.

 

למידע על פתרונות נוספים לטיפול בנשירת שיער:

מלאו פרטיכם עכשיו ונחזור אליכם בהקדם!

הצטרפו אלינו בפייסבוק

טופיק – לטיפול בדלילות שיער